עוז כהן זדה
5 סיבות מדוע קשה לפנות לטיפול פסיכולוגי
עודכן: 28 בפבר׳ 2020
יש כל כך הרבה אנשים שמסתובבים בינינו עם משא כבד, חוסר שביעות רצון מחלקים בחיהם ואתגרים עמם מתקשים להתמודד המסבים להם סבל רב. על אף שכאבים נפשיים יכולים ללוות בני אדם יום יום, לפגוע בתפקודם ובאיכות חייהם, לעתים עדין קשה לעצור ולפנות לטיפול פסיכולוגי. זה טבעי, מרבית האנשים שפונים לטיפול חווים לבטים וחששות מהתהליך במיוחד אם זו הפעם הראשונה.
אז אילו דברים עשוים למנוע מאיתנו לפנות לקבלת עזרה מקצועית?
1. סטיגמה אודות טיפול פסיכולוגי - יותר ויותר אנשים מפורסמים, ומפורסמים פחות מצהירים שפנו לטיפול פסיכולוגי, תוכניות טלוויזיה וסדרות בפריים טיים עוסקות בתהליך הטיפולי ("בטיפול", "להעיר את הדוב", "לאהוב את אנה" ועוד) ועדיין אמירות כמו "פסיכולוג זה לפסיכים", "רק משוגעים הולכים לפסיכולוג" נשמעות לא מעט. אף אחד לא רוצה להרגיש שהוא נחות או פגום ונמנעים מפניה לטיפול בשל מה שיחשבו עליהם אחרים או בשל מה שהם יחשבו על עצמם.
2. הבעיה תיפתר מעצמה או "עד החתונה זה יעבור" - מי מאיתנו לא חטף מכה ושמע את משפט הנחמה המוכר הזה. נכון, לעתים הזמן הוא הרופא הטוב ביותר ויש דברים שאכן נפתרים מעצמם, אך פעמים רבות לא כך הדבר ולמעשה התעלמות מכאבים נפשיים ממושכים עשויה להביא להתגברות ולהחרפה שלהם.
3. חשש מתלות - אנשים רבים חוששים שמהרגע שיתחילו טיפול פסיכולוגי, יתקשו להפסיק והוא ימשך עד סוף חייהם או ל-20 שנים לפחות. האמת היא שטיפול פסיכולוגי הוא אכן תהליך לא קצר, אך עדין לא פגשתי מטפל שלא רוצה להצליח בטיפול, ולהביא את המטופל לרגע בו ירגיש שיכול להתמודד טוב יותר באופן משמעותי ובכוחות עצמו עם הסוגיה עמה הגיע לטיפול.
4. פחד משינוי - פניה לטיפול משמעה שמשהו עשוי להשתנות. מרביתנו חוששים משינוים גם אם הם חיוביים. שינוי טומן בחובו חוויה של עמימות, חוסר וודאות וחוסר שליטה שמאיימות עלינו ולרוב ננסה להימנע מהן.

5. למי לפנות? - לפסיכולוג או למטפל אחר? איזה סוג טיפול לחפש? כדאי לי ללכת לגבר או לאשה? למטפל צעיר או מבוגר? שאלות אלו ואחרות חשובות ביותר ורצוי שתבררו אותן עם עצמכם תוך שאתם מנסים לדמיין מה יעזור לכם להתמסר לתהליך הטיפולי ולהתמיד בו. קראו על ההבדלים בין אנשי מקצוע שונים ושיטות טיפול שונות, הקפידו לבדוק את ההכשרה של איש המקצוע ונסו לקבל המלצות מאנשים שחוו תהליך טיפולי מוצלח.
וכפי שכתבה נהדר ד"ר מרגרט ניקולאס:
"טיפול הוא מערכת יחסים די מוזרה. אתה צפוי לשפוך את מעיך לאדם זר, תוך אמונה שהוא יקבל אותך, יעניק לך אמפתיה ויעזור לך להתמודד עם הדבר שלשמו הגעת. וכן, אתה לא תגלה כל כך הרבה על הזר - אולי אף פעם. זה די מוזר. נוסף על כך, הדברים שתדברו עליהם לא תמיד נעימים. אלה דברים שעושים אותך עצוב, מדוכא, כועס, מפחד או חרד. לעתים קרובות, אלה דברים שאתה מתבייש ונבוך להודות בהם בפני בעצמך וכמובן בפני מישהו אחר. אבל הדבר הכי מוזר הוא שזה עובד. זו יכולה להיות הקלה להיות מסוגל לדבר עם מישהו שאין לו השפעה ישירה על חייך. נחמד להיות מסוגל להתמקד בעצמך ללא הצורך לדאוג לאדם האחר. זה מנחם להיות עם מישהו שנמצא איתך ובאמת אכפת לו ממך. לאנשים ההופכים למטפלים יש יכולת להתחבר רגשית לאחרים, לפתח קשרים אמפתיים איתם ולשמוע על כאב בלי סוף. למעשה, אנו משגשגים בסוג זה של אינטראקציה וחיבור. עזרה לאחרים בדרך זו מעניקה משמעות לחיינו". אז זה נורמלי לחשוש מפניה לטיפול, אבל מטפל טוב יצליח מהר מאוד לעזור לך להפיג את החשש ולהתקדם אל עבר חיים טובים ומלאים יותר.